Restoran Čardak

ČIME SE MAČVA PONOSI

Čardak ni na zemlji, ni na nebu

 • Neobičan restoran u Majuru kod Šapca privlači sve veću pažnju posetilaca. Bez obzira na to koliko novca gost ima i da li mu je, možda, u džepovima „zima”, biće dočekan na način kako dolikuje pravom srpskom domaćinu
turizam-serbia-18.jpg

Kažu da je Srbima jedini siguran posao kafana i ciglana. I dok cigle polako gube primat u narodnom neimarstvu, kafane izgleda ništa ne remeti. Vremenom su postale neka vrsta institucije, mesto gde se dolazi radi odmora, razgovora, poslova ili pregovora. Ima ih svakojakih. I starih i mladih, i sređenih i zapuštenih, i onih što prošlosti streme, a i onih što unapred glede. Ipak, zajedničko im je da svaka svoje poštovaoce ima i svoje goste redovno prima.

Sačuvane starine

Malo je, međutim, i onih mesta koja će svima, bez obzira na želje ili ukus, pol ili starost, na prvom koraku pružiti radost. Malo ih je, al ih ima. Kada krenete kroz Mačvu, prođete Šabac i na putu ka Loznici stignete do Majura, obavezno zastanite. Tu na samom izlasku iz mesta, sa leve strane, kao dvorac iz bajke – čeka vas Čardak. Ni na nebu, ni na zemlji, već u pravom cvetnom vrtu, gde i samo ime dobija smisao. Čardak je, da podsetimo, mesto na selu gde se letina sabira, gde se godina sumira, gde se srce može napuniti, ali i zalediti. Zavisi od toga kako je godina ponela.

U ovom Čardaku, međutim, zime nema nikad. Reč je o novom restoranu, koji, kada stanete i malo bolje pogledate, izgleda kao da od pamtiveka ovde stoji. Tome ne doprinose samo sačuvane i vešto odabrane starine – ručni radovi naših baka ili, naprimer, slamarica koja je i Obrenoviće upamtila. Tu su i poneki stari kredenac, zaboravljena tapiserija, klupe i stolovi od drveta, i zidovi od naboja. Ko ne zna šta je naboj, a verujemo da i takvih ima, teško da je u staro selo ikad zalazio.

Ipak, da se ovde neki drugi, pomalo zaboravljeni običaji čuvaju, možda se najbolje vidi u odnosu prema gostu. Jeste ovo komercijalni objekat, u njemu se radi i od njega živi, ali se to ovde na prvi pogled neda videti. Ovde se svaki namernik poštuje i ceni, bez obzira na to koliko novca ima i da li mu je, možda, u džepovima zima. Sve najbolje što je mačvanska crnica iznedrila, i što je seljak sa pažnjom gajio, a kuvar sa naročitom pažnjom spremio, svoje je mesto u jelovniku našlo.

Grade se vajati

A kakva bi domaća kuhinja bila da nema, recimo, medaljona sa suvim šljivama, pileta sa susamom ili, možda, teletine ispod sača. Naravno, tu su i razne vrste žita i kolača, baklave i orasnice i brojne druge poslastice. Uz dobro iće vazda se točilo i dobro piće. Za aperitiv domaćin će vam predložiti rakiju od kajsije, a vino za kasnije. I to ono domaće, pravo, nekršteno i blago, koje srce voli, i od kojeg glava ne boli. Sve to, kao svojevrstan desert, prati i tiha, nenametljiva izvorna muzika, upravo ona što pokreće emocije i oslobađa dušu.

turizam-serbia-13.jpg

Čardak, da podsetimo, nema dugu istoriju, ali se dobar glas, očigledno, daleko čuje.   Osim meštana i brojnih prolaznika, sve je više i stranaca koji o našoj kulturi, tradiciji i religiji, po običaju, više u kafani dokuče negoli iz kakvog prospekta ili kataloga nauče. A kakvo je njihovo mišljenje, možda najbolje govori podatak da visina ostavljenog bakšiša često višestruko nadmaši i sam račun.

Na kraju, a možda je red nalagao da bude i na početku, pomenimo i samog vlasnika. Reč je o Draganu Petroviću, mladom čoveku, koji o gostoprimstvu, narodnim običajima i poslu kojim se bavi, očigledno, zna više nego neke njegove, znatno starije kolege.    I samo da je Čardak napravio, nešto vredno bi potomstvu ostavio. Međutim, Petrović nema nameru da stane. Uskoro će se ovde izgraditi i nekoliko seoskih vajata, tek da gost ima gde prespavati i na miru utiske sabrati. A tada će, valjda, i ovaj kraj Mačve vrednu atrakciju dobiti, koja se svakako mora posetiti.

Gde se nalazi

Selo Majur je udaljeno oko pet kilometara od Šapca, a do njega se najlakše stiže  autobusom ili kolima.. Ako putujete iz pravca Beograda možete ići autoputem prema Šidu, sve do skretanja za Šabac. Mnogi koriste i put preko Obrenovaca i Vladimirovaca, a zatim treba proći kroz grad na Savi. Na izlasku iz varoši nastavljate ka Loznici, Bogatiću ili graničnom prelazu sa Republikom Srpskom, a sam restoran se nalazi na izlasku iz Majura.

Sanja Drča

Rezervacije smeštaja:

 1. (obavezno)
 2. (obavezno)
 3. (obavezno)
 4. (obavezno)
 5. (obavezno)
 6. (obavezno)
 7. (obavezno)
 8. (obavezno)
 9. (obavezno)
 

1 Comments For This Post

 1. dražen Says:

  Danas sam bio sa kolegama na poslovnom sastanku u Tvornici EVB.Primio nas je gazda Momo Kalezić i nakon uspješnog sastanka odveo nas je kod vas u Čardak na ručak.Bili smo oduševljeni izgledom restorana, atmosferom i ljubaznošču osoblja.Uzeli smo teletinu i janjetinu ispod peke(saće) sa krumpirom i mješana domača salata i naravno kruh(hleb). Jeo sam po cijeloj Hrvatskoj i dijelom Europi ali ovako dobro i ukusno ne.Stvarno sam bio oduševljen i iznenađen makar sam znao da se kod vas dobro jede.sve pohvale osoblju i gazdi.Dražen,Zagreb,Hrvatska.

Ostavite svoj komentar