Srbija – zemlja fresaka – Rim

Izložba Srbija,zemlja fresaka
Bazilika Sv. Apostola u Rimu
06. – 29. jul 2011. godine

U nastavku bogatih međunarodnih aktivnosti, koje za cilj imaju prezentaciju, interpretaciju i promociju srpske kulture i kulturnog nasleđa, Narodni muzej ima veliku čast da najavi otvaranje izložbe Srbija, zemlja fresaka koja će u Bazilici Sv. Apostola u Rimu biti otvorena 06. jula.

Realizovana sa željom da se uz pomoć specifičnog likovnog izraza predstave umetnički i duhovni tokovi srednjevekovne epohe na tlu Srbije, izložba predstavlja rezultat uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Ministarstva kulture, informisanja i infornacionog društva i Turističke organizacije Srbije.

Izložba Srbija, zemlja fresaka predstavlja malu antologiju našeg srednjevekovnog stvaralaštva,
od Studenice do Kalenića.
Posetioci će imati priliku da vide 21 kopiju fresaka, brojne odlivke kamene plastike, kao i makete manastira Sopoćani i Mileševa.
Upoznavajući se tako, sa jednim segmentom fonda Galerije fresaka, publika će biti u mogućnosti da se neposredno upozna sa specifičnim vizuelnim izrazom srpske srednjevekovne duhovnosti. Tokom ovog razdoblja formirana je osnova za procvat autohtone kulture, nastale spajanjem uticaja romaničke i gotičke umetnosti u sferi arhitekture i skulpture, sa vizantijskom umetnošću u domenu slikarstva.

Između ostalog rimskoj publici biće predstavljena kopija čuvene freske Bogorodica sa Hristom hraniteljem iz crkve Bogorodice Ljeviške. Slikarski program Dečana će biti predstavljen kopijom freske Sveti Đorđe, Gračanice – ktitorskim portretima kralja Milutina i kraljice Simonide, Sopoćana – fragmentom komozicije Rođenje Hristovo, a crkve svetog Dimitrija iz kompleksa Pećke patrijaršije – scenom Rođenje Bogorodice. Nizom odlivaka kamene plastike biće predstavljeni manastiri Ljubostinja, Mileševa, Sopoćani te naročito manastir Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana iz 14 veka.

Iako predstavljaju materijalno svedočanstvo jednog minulog vremena, freske su istovremeno i vanvremenski kod za razumevanje sudbine jednog naroda, njegove duhovnosti i ideologije.
Osim religioznog aspekta, freske bile su i ostale temelj duhovne i državne samostalnosti srednjovekovne Srbije, a danas predstavljaju važan deo srpskog kulturnog identiteta.

Izložba Srbija, zemlja fresaka, autora mr Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka u Beogradu prvi put je realizovana 2007. u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani. Tokom 2010. je gostovala u Parizu i Briselu, a u tekućoj godini izložbu je imala prilike da vidi publika u Firenci., , , , , , ,

Rezervacije smeštaja:

  1. (obavezno)
  2. (obavezno)
  3. (obavezno)
  4. (obavezno)
  5. (obavezno)
  6. (obavezno)
  7. (obavezno)
  8. (obavezno)
  9. (obavezno)
 

Ostavite svoj komentar