Slovenija – Terme Banovci

Slovenija – Terme Banovci

Terme Banovci – Vodeni užitak za sve generacije

Na poziv slovenačke grupacije “Sava hotels & resorts“, naša ekipa nedavno je imala priliku da se upozna sa organizacijom banjskog turizma u Sloveniji i evo šta je zabeležila.

Lekovita vrela podarila su Banovcima termo mineralnu vodu, koja blagotvorno deluje na ljudski organizam, prijatno opušta i poklanja zdravlje. Smeštena usred netaknute prirode, u selu sa svega nekoliko stotina stanovnika nedaleko od mesta Ljutomer, poznatom po konjičkim trkama čak i u staroj Jugoslaviji, pruža posetiocima zaista jedinstveni osećaj života sa prirodom.

Mirne i ljubazne terme

Hotel i hotelsko naselje »Zeleni gaj« te kamp »Sončni gaj« s klasičnim i nudističkim delom nude mogućnosti za prijatan odmor u mirnom okruženju. Ono što je za nas nespojivo, za njih svakako nije. Bez obzira na veličinu mesta, uz pomoć jedne velike grupacije, kao što je grupacija Sava napravljena je moderna banja u kojoj su ljubaznost, mir i tišina osnovne odlike. Hotelski kompleks, nedavno renoviran, koji se sastoji od hotela i hotelskog naselja “Zeleni gaj” odiše toplinom koju stvaraju svi zaposleni u ovoj ustanovi. Posebnu toplinu daju mnogobrojni detalji urađeni od drveta ili od slame. Sa svih strana “vrebaju” vas veverice, ježevi i ostale životinjice koje su ljudske ruke od drveta ili slame mogle da naprave. Kamp sa klasičnim i nudističkim delom ušuškan između krošnji drveća odaje utisak posebnog mira i tišine. Posebnost Termi je takođe i u tradiciji animacijskih programa, namenjenih isključivo porodicama sa malom decom (banovski gusari, veštice i vitezovi). Stariji gosti će moći da u mnogobrojnim sadržajima pronađu nešto za sebe.

Uhvaćeno zdravlje

Možete se kupati u četiri otvorena bazena (bazen sa termalnom vodom, bazen za plivanje sa običnom vodom, bazen sa toboganom i dečji bazen), kao i jednom zatvorenom. U kampu za nudiste se takođe nalazi bazen sa termalnom vodom. Voda posebno pogoduje ljudima koji imaju probleme sa bolestima kostiju, zglobova i mišića, kao i postoperativnim stanjima na području ortopedije, traumatologije i reumatologije. Takođe, za sve ljubitelje aktivnog odmora, pored bazena, sportsko-rekreativna ponuda u Banovcima sadrži i tenis, stoni tenis, planinarenje, jutarnju gimnastiku i šetnje. Možete iznajmiti bicikle, a zanimljive biciklističke staze će vas odvesti u netaknutu prirodu, idilična sela i brojna vinogorja. U okolini se nalaze i brojna izletnička mesta kao što su na primer: Put vina Jeruzalem sa vinskim podrumima i odličnim vinima, Babičev mlin u Veržeju na reci Muri, pčelarski muzej na Krapju i grad Ljutomer sa starim gradskim jezgrom.

Svet sauna

U kompleksu sauna, koje su napravljene po uzoru na seosku okolinu, možete se takođe relaksirati i naći svoj mir. Same saune imaju imena iz Prleškog područja, kao što su Protrol (ekstremna finska sauna) – napravljena od drveta aljaske jele, Crna Kuhja (normalna finska sauna) – napravljena od starih polukružnih debala sibirskog ariša, Zelhenca (opuštajuća finska sauna) – od drveta aljaske jele i Sopot – Turska sauna.

Gastronomija

U novom restoranu hotela gostima je na raspolaganju švedski sto za sva tri obroka kao i bogat bife sa raznim salatama, poslasticama i vegetarijanskom kuhinjom. U okviru restorana postoji i posebna prostorija za manje grupe i poslovne ručkove.

„Panonske terme“

Smeštene u ravnicama Panonske nizije, Podravlja i Pomuravlja, okružene vinorodnim brežuljcima Goričkih i Slovenskih gorica, oduvek su ljude terale na skladan život sa prirodom. Ljudi su od prirode uzimali samo ono što im je trebalo, a priroda je znala da ih na adekvatan način nagradi. Nagradila ih je Termama! Kako svaka od banja nije mogla da samostalno nastupa i da pokriva svoje troškove, odlučili su da se udruže i da nastupaju zajednički na drugim tržištima. Tako je stvoreno preduzeće „Panonske terme“. U Panonskim termama je udruženo pet termi koje su deo grupacije “Sava hotels & resorts“: Terme 3000 Moravske Toplice sa jedinstvenom crnom termalnom vodom i specifičnim lekovitim svojstvima, Terme Radenci sa tradicijom dužom od 120 godina i nadaleko poznatim izvorom vode Radenska – tri srca. Tu su i terme Lendava sa lekovitom vodom koja posebno dobro deluje na kožu, kao i najmlađe ali i najmodernije terme Ptuj. Poslednje, koje su nama bile posebno interesantne su Terme Banovci. To je možda recept uspeha i za naše banje koje imaju slabiji marketinški nastup na tržištu.

Važne informacije

Za Sloveniju vam nije potrebna viza ukoliko posedujete novi biometrijski pasoš, a u slučaju da putujete sa starim pasošem potrebno je da izvadite vizu koja košta 35 evra. Ukoliko se na put odlučite da idete kolima, pored redovnih troškova goriva, platićete i putarinu u iznosu od dvadeset evra u jednom smeru. Najbolje je da idete autoputem Beograd – Zagreb – Varaždin – prelaz Pobrežje i dalje prema Ljutomeru odnosno Banovcima. U terme možete stići i avionom stim što se transfer od aerodroma do termi posebno naplaćuje i ne ulazi u cenu koštanja aranžmana. Udaljenost terme Banovci od međunarodnog aerodroma Ljubljana je 190 kilometara, a od aerodroma Zagreb 140 kilometara.

Fotografije, , ,

Rezervacije smeštaja:

 1. (obavezno)
 2. (obavezno)
 3. (obavezno)
 4. (obavezno)
 5. (obavezno)
 6. (obavezno)
 7. (obavezno)
 8. (obavezno)
 9. (obavezno)
 

1 Comments For This Post

 1. Tijana Says:

  Za svaku preporuku…mirno,malo mesto – prelepi uslovi za sve vrste odmora…idealno za porodice sa decom.

Ostavite svoj komentar