Manifestacije 24-26. avgust 2012

„3. Moravski kotlić” u Vrnjačkoj Banji, 25. avgust 2012. godine

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe pod nazivom  „3. Moravski kotlić” u Vrnjačkoj Banji, biće održano 25. avgusta 2012. godine u potpuno novo uređenom prostoru ispred hotela “Breza”.

Nova fontana sa “ mostom mladenaca”, velika letnja bašta sa šankom i dečije igralište upotpuniće prijatan ambijent hotela Breza, gde će se u subotu takmičiti preko 30 takmičara iz svih krajeva Srbije.

Takmičarima je obezbeđeno takmičarsko mesto, 2,5 kg očišćenog šarana, majice sa logoom manifestacije, a takmičari osim svog kulinarskog umeća donose svoje začine i pribor za kuvanje.

Vreme takmičenja je od 17.00 do 19.00 časova,  a proglašenje pobednika je u 22.00 časa.

Najbolje očekuju vredne nagrade, kao što je 7, odnosno 10 dana za dve osobe na bazi polupansiona u hotelu “ Omorika” ili “ Breza” za bronzani i srebrni kotlić, odnosno letovanje u Grčkoj u Leptokariji, u hotelu “Dafni” za dve osobe za prvo mesto – „zlatni kotlić“.  Osim toga, za prvih deset takmičara obezbeđeno je učešće sledeće godine, bez plaćanja kotizacije.

Očekuje se i veliki broj posetilaca iz Vrnjačke Banje, Kraljeva, Trstenika, Kruševca i drugih susednih mesta, koji će osim u ribljim specijalitetima imati priliku da uživaju u celodnevnom muzičkom programu.

Organizator „3. Moravskog kotlića je Vojna ustanova “ Tara” Bajina Bašta – hotel “ Breza” iz Vrnjačke Banje.

„Pasuljijada  Gradištanac“, Veliko Gradište, 25. avgust 2012. godine

Istočna Srbija je zbog prirodnih lepota, ekološki očuvanih predela, etničke i etnološke raznovrsnosti potencijalno velika i značajna turistička destinacija. Gastronomska ponuda je sastavni deo turističke ponude ovog kraja, tako da se gastronomija i turizam ne mogu razdvojati.

Vodeći se ovim načelom, a u smislu približavanja nacionalne kuhinje kao dela turističke ponude, elementa kulture i slike srpskog naroda, i ove godine, Veliko Gradište će po sedmi put za redom biti domaćin ljubiteljima naše nacionalne kuhinje. 25.avgusta u gradskom parku u organizaciji Kulturnog centra  i podršku opštine Veliko Gradište održava se manifestacija „Pasuljijada  Gradištanac“.

Kao posebnu atrakciju treba istaći tradicionalno pripremanje ,,vojničkog pasulja“ uz učešće vojske Srbije, garnizona iz Požarevca.

Manifestaciju prate promocija autentičnih starih zanata, rukotvorina i proizvoda koji će biti izloženi na štandovima u gradskom parku.

U večernjim satima ljubitelji tradicionalne narodne igre i pesme uživaće u nastupu  ansambla narodnih igara i pesama,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta sa gostima, a posle njih program se nastavlja uz narodnu muziku.

Međunarodni sajam pčelarstva u Somboru, 25. avgust 2012. godine

U subotu 25.avgusta 2012. godine u Somboru će biti održan 20. Međunarodni sajam pčelarstva.

Sajam će biti održan u ulici Kralja Petra uz učešće domaćih i stranih izlagača, a u organizaciji Pčelarskih organizacija Vojvodine, Regionalne privredne komore u Somboru, Udruženje pčelara „Avram Maksimović“-Sombor i Opština Sombor i Apatin.

Sajam se otvara u 10.00 časova. Građani i gosti Sombora moći će po povoljnim cenama da kupe med i ostale pčelinje proizvode, a pčelari pčelarsku opremu.

„Stiško poselo“, Malo Crniće, 25. avgust 2012. godine

09.00 – 13.00 Takmičenje malih pecaroša

09.00 Takmičenje ribolovaca i lovaca u pripremanju specijaliteta.

10.00 Prodajna izložba domaće radinosti, hrane i proizvoda seoskih domaćinstava

12.00 Kraj kuvanja riblje čorbe degustacija i žiriranje

13.00 Kraj kuvanja lovačkih gulaša, degustacija i žiriranje

13.00 Početak kulturno umetničkog programa, formalno otvaranje manifestacije

15.00-18.00 Dešavanja na pozornici, proglašenja pobednika – pecaroša, najbolje riblje

čorbe, gulaša, domaćeg slanog i slatkog jela, autentičnog starog jela, najboljeg

proizvoda seoskog domaćinstva, najboljeg ručnog rada i lepotice Stiškog posela.

Posetioci mogu da obiđu manastir Zaovu iz 14. veka, lekovite izvore u njegovoj neposrednoj blizini i probaju lovačke, ribolovačke i specijalitete domaće kuhinje.

Takmičenje za najbolju štrudlu i nadlacku, Boljevci, 25. avgust 2012. godine

U subotu 25. avgust 2012. godine uoči slave sela Boljevaca (Gradska opština Surčin), povodom „Velike Gospojine“, u Stajkovoj kući u Boljevcima, ul. Maršala Tita (Ulica mira) br. 90 održaće se Takmičenje za najbolju štrudlu i nadlacku, isključivo od kiselog testa sa makom.
15,00 – 19,00 –  Izložba i prodaja tradicionalnih kolača boljevačkih domaćica: štrudle, nadlacke, knedle sa šljivama i kolači na kukuruzovini

15,00 – 19,00č – Izložba i prodaja suvenira – radova kluba „Vezilja“ iz Stajkove kuće

16,00–17,00 – predaja kolača za takmičenje

18,00 – proglašenje pobednika i dodela nagrada

„Kotlić pod Titelskim bregom 2012“, Titel 25. avgust 2012. godine

I ove godine pod pokroviteljstvom Opštine Titel, u organizaciji JP „Titelski breg“ Titel 25. avgusta održaće se opštinsko takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Kotlić pod Titelskim bregom“.

Manifestacija se održava na obali reke Tise.

Najbolje plasirana ekipa sa teritorije opštine Titel predstavljaće opštinu Titel na pokrajinskom takmičenju u kuvanju riblje čorbe u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine., , , , , , , ,

Rezervacije smeštaja:

  1. (obavezno)
  2. (obavezno)
  3. (obavezno)
  4. (obavezno)
  5. (obavezno)
  6. (obavezno)
  7. (obavezno)
  8. (obavezno)
  9. (obavezno)
 

Ostavite svoj komentar