Valjevo

Valjevo

U podnožju valjevskih planina Medvednika, Povlena i Maljena, smestila su se lepa i po Nenadovićima, Desanki Maksimović, Vladiki Nikolaju, manastirima Lelić i Pustinja, nadaleko čuvena sela. Valjevska Kamenica, Podbukovi, Popučke, Stave su sela koja se bave turizmom, sela koja krasi očuvana priroda, prostrani pašnjaci i ugledna domaćinstva vrednih i gostoljubivih domaćina. Ovde se gost dočekuje pogačom i solju, na tradicionalni način, a poslužuje se prepečenicom, hlebom i projom od brašna sa vodenice potočare.

Život i običaji sela mogu se upoznati preko domaće radinosti. U selu Kamenica postoji akumulaciono jezero, na kojem se može kupati, loviti riba, voziti čamcima. Kod domaćina se mogu kupiti svi domaći proizvodi kao i proizvodi iz domaće radinosti.

U podnožju Medvednika nalazi se selo Stave. Ovde se čuva i neguje tradicija predaka Ilije Birčanina, stare srpske kuće, običaji i folklor, što čoveku iz urbane sredine omogućava punu relaksaciju. Oni koji bi da uživaju u lovu, imaju na izboru pernatu divljač, divlju svinju i srnu. Gosti mogu, ako žele, da sami spreme zimnicu, slatko i džemove, i da prisustvuju pečenju rakije, uz kazan.

Ono što svakako ne biste trebali propustiti da vidite kada se već zateknete u ovom kraju su kulturno-istorijski spomenici i to: Manastir Pustinja (14. vek), sa elementima Raške škole, stara crkva Jovanja (17. vek), manastir Ćelije (18. vek), crkva Sv. Nikole u Leliću, gde su pohranjene mošti Sv. Nikolaja Velimirovića. Brankovina je postojbina čuvene porodice Nenadović, državnika i književnika iz 19. veka: kneza Alekse, vojvode Jakova, prote Mateje, vojvode Sime i Ljube Nenadovića. U porti crkve sv. Arhangela Mihajla i Gavrila, u hladu stoletnih lipa počiva naša velika pesnikinja Desanka Maksimović. U Brankovini se nalaze škola prote Mateje Nenadovića, sada “Muzej školstva”, škola Desanke Maksimović, čika Ljubin vajat, pisarnica, kao i spomenici narodnog graditeljstva.

Domaćinstvo Živorada Kneževića – Miličinica

Domaćinstvo Nebojše Božića – Miličinica

Domaćinstvo Milovana Stepanovića – Suvodanje

Domaćinstvo Dragutina Živanića – Suvodanje

Domaćinstvo Mileta Obradovića – Podbukovi

Domaćinstvo Milene Jovanović – Popučke

Domaćinstvo Mitre Lukić – Petnica

Rezervacije smeštaja:

  1. (obavezno)
  2. (obavezno)
  3. (obavezno)
  4. (obavezno)
  5. (obavezno)
  6. (obavezno)
  7. (obavezno)
  8. (obavezno)
  9. (obavezno)
 

Ostavite svoj komentar