Makedonija – Kruševo

Makedonija – Kruševo

Priroda i istorijske priče u jednom pakovanju

U raskoraku između istinitih priča iz slavne prošlosti i turističke revolucije koja se već dve godine događa u Kruševu, u ovom gradu u centralno- zapadnom delu Makedonije, na najvišoj nadmorskoj visini na prostoru bivše Jugoslavije, od 1300 metara, dočekuje vas tabla sa precrtanim imenom grada, iznad kojeg je neki šaljivdžija sprejem napisao „Tvin piks“. Taj dvoznačni doček na ulazu grada, postoji najmanje desetak godina, kao svojevrsna protestna asocijacija da je Kruševo zaboravljeno u prostoru i vremenu tranzicije. Emocije se pojačavaju bilbordima sa likom Tošeta Proeskog (tragično poginuli makedonski pop – pevač), postavljenih na svakih stotinu koraka u negovom rodnom gradu.

Ipak još pri prvoj percepciji slike Kruševa, oseća se da ovaj grad ima potencijal i kapacitet za turizam. Uostalom, u njemu se već dve godine, preko leta dogaѓa „Turistička revolucija“, zanimljiva manifestacija, potsaknuta sećanjem i asocijacijama na Kruševski ustanak, 2. avgusta 1903. godine. Ovaj datum i ustanak je možda najvažniji u istoriji makedonske države. Ilindenski ustanak nasuprot petovekovne vladavine Osmanliske imperije, stvaranje prve Republike na Balkanu (iako je trajala desetak dana) i ostale istorijske priče pretopljene su u najprepoznatljivijem spomeniku u Kruševu ( i Makedoniji), kompleksu Ilinden. Ovaj spomen kompleks u Kruševu izgrađen je 1974 godine, a u svojoj umetničkoj formi sadrži simbiozu simbola stare snage buzdovana Kraljevića Marka, trešnjinih topova Kruševske Republike i predstave vasionskog broda.

Ipak „Turistički ustanak“ ili projekat „Kruševo – etnograd“ koristi ove priče iz istorije za jedan savremeniji i zabavniji doživljaj. Čitav mesec pre obeležavanja Kruševskog ustanka ( 2.avgust), građani Kruševa i ostali turisti šetaju u kostimima likova iz 1903. godine. Zajedno šetaju ulicama, druže se u kafićima i kafanama, ustanici i turski askeri, čorbadžije i vojvode… Svakako maskirani i u „službi“ turističkog ustanka.

Inače pre „turističkog ustanka“, Kruševo je bilo pre svega više orijentisano na zimski turizam. Postoji nekoliko ski- liftova na snežnim terenima. Najveći hotel je „Montana“ koji stalnim renoviranjem nastoji uhvatiti korak s vremenom. Postoje još nekoliko prihatnih, manjih hotela, a od vremena „turističkog ustanka“ organizovaniji, uređeniji prema turističkoj kategorizaciji je i privatni smeštaj, gde se cene smeštaja kreću oko 8 eura. Više podataka može se naći na veb – sajtu: www.visitkrusevo.com.mk .

Glavni motiv mlađih, ali i starijih posetioca Kruševa, u zadnje tri godine je poseta večnog počivališta Tošeta Proevskog, tragično preminule najveće makedonske pop- zvezde. Uskoro se očekuje da bude otvorena i spomen – kuća, tj. muzej Tošeta Proevskog. Na 12 kilometara od Kruševa, na jednom od uzvišenja nalazi se manastir Sveto Preobraženje, Tošetova zadužbina, koji je još uvek u izgradnji.

U svakom slučaju, Kruševo je zanimljiv gradić, koji osvaja još iz daleka svojom karakterističnom brdovitom konfiguracijom terena i autentične arhitekture.

Kruševski lokum i celufki (puslice)

Među delikatesnim suvenirima Kruševa su poznati kruševski lokum i celufki ( puslice). Šarm ovih slatkiša, pored zavodljivo- slatkog ukusa, je možda u tome što se mogu pronaći jedino u Kruševu. Izrađuju se u ograničenim količinama i odolevaju predlozima za industrijsku proizvodnju.
- Dnevno mogu proizvesti oko stotinu kilograma lokuma – kaže Mihail Čonevski, gazda i majstor u kruševskoj poslastičarnici „Balkan“. Mogli bi postaviti još nekoliko mašina, ali u većim količinama i brzini proizvodnje, gubi se specifičan ukus lokuma, koji se generacijama proizvodi u našoj porodici – kaže Čonevski, diplomirani ekonomista, koji se ipak posvetio porodičnom biznisu sa lokumima.

Fotografije Kruševa, , , , , ,

Rezervacije smeštaja:

  1. (obavezno)
  2. (obavezno)
  3. (obavezno)
  4. (obavezno)
  5. (obavezno)
  6. (obavezno)
  7. (obavezno)
  8. (obavezno)
  9. (obavezno)
 

Ostavite svoj komentar