Vinski put – Aleksandrovac

Vinski put – Aleksandrovac

U Župu na čašu vina

Kažu da ako želiš nekoga dobro upoznati onda je nabolje sesti sa njim za sto i piti dobro vino. A kada se pomene grad Aleksandrovac prva asocijacija su vinogradi i naravno dobro vino koje je slavu ovog kraja pronelo na daleko. Vino je Božije piće pa se zato i veruje da u kraju gde uspeva grožđe žive dobri, plemenini i veseli ljudi koji znaju odgajiti i dobro grožđe i od njega napraviti ovo piće Bogova.

Može se u Župi lepo i pojesti, dosta toga obići i videti. Ako vas put nanese u ovaj kraj nikako ne propustite priliku da svratite do restorana „Skačak“, ribnjaka „Mitrovo polje „ i „Plešo“. Nemojte brinuti ni ako vas počinak zatekne ovde. Za smeštaj tu je Odmaralište Crvenog krsta (u letnjem periodu radi bazen), Etno selo „Latkovac“, Konak „Prizrenska bašta“. U samom gradu možete obići i muzej vinarstva, Zavičajni muzej kao i manastire Drenča i Rudenica koji se nalaze u blizini Aleksandrovca. Naravno, mi vam preporučujemo i koje vinarije valja posetiti. Posetiti i dobro popiti…

Vinarija Ivanović

Nalazi se u samom Aleksandrovcu. Ovde postoji mogućnost organizovanja degustacije sa ručkom u prelepom ambijentu. A uz dobar ručak poslužiće vam i vina: Prokupac, Ružica, Rizling, Tamnjanika. Potrebno je najaviti svoj dolazak.

Podrum Mihajlović

Ovi vinari poznati su po dobrim vinima i mnogobrojnim priznanjima kojim su se do sada okitili. Na asortimanu vina pozavideli bi im i Francuzi: Rizling (belo),Dragulj (crno), Kaberne Suvinjo (crno) Biser (belo) i Crno vino.

Podrum Braća Rajković

Nalazi se na dvanaestom kilometru od Aleksandrovca u selu Gornje Zleginje. Ako se najavite možete zakazati degustaciju sa ručkom. Ovde služe vina: Kaberne, Vranac, Prokupac, Pino.

Porodični podrum Rajković

Bavljenje vinarstvom kod Rajkovića je tradicija. Podrum se nalazi u selu Gornje Zleginje. Vina Prokupac (crveno), Semilon i Suvinjon (belo) i Rizling belo.

Vinarija Đorđević

Ovde vole da kažu da oni prave vina za prijatelje. To čine odavno. Dolaskom dede Damnjana 1939. godine na ove prostore počinju da se bave vinogradarstvom. Vinarija se nalazi u selu Vitkovo. Poznati su po vinima Midino belo i Midino crno.

Porodična vinarija Veličković

Posle tri decenije rada u Rubinu gospodin Veličković se odlučio da nastavi porodičnu tradiciju pravljenja vina. Vina proizvodi u malim serijama do 7.000 flaša. Na temeljima porodične tradicije i vinarstva u Župi, uz primenu najsavremenijih dostignuća u enologiji stvoreno je vino Prestige koje svoj kvalitet baš i čuva u malim serijama. Prestige belo i Prestige roze su vina po kome se prepoznaju.

Vinska kuća Minić

Ova vinska kuća koja se nalazi u selu Tržac, čini se najviše je otišla u smislu turističkog prikaza čitavog kraja. Ovde je sve u znaku vina i onoga po čemu se ovaj kraj prepoznaje. Znali ste sigurno da se u vinskom podrumu može popiti dobro vino, ali sigurni smo da je malo ko imao priliku da se lepo odmori u vinskim buradima. Kratah predah posle dobrog vina i ručka uz domaću trpezu dobro će vam doći. Domaćini su to originalno osmislili, tako da će vam odmor u vinskoj kući kod Minića ostati u dugom i lepom sećanju. Za sada je ovde moguć samo dnevni boravak i odmor, ali u planu je i to da turista ovde može i prenoćiti. Posete se moraju najaviti na par dana jer domaćini žele na pravi način svakom svom gostu da se posvete.

Izbor vina koja se ovde mogu probati i piti je veliki a domaćini su posebno ponosni na Stotu suzu (tamnjanika), Tamnjaniku Barik, Tamnjaniku kasne berbe, Dorotej (crno, prokupac) Ružicu (crveno vino).

Ako želite da ih posetite i uverite se u originalnost i autentičnost ovih vinskih kuća kontaktirajte nas! Rado ćemo organizovati Vaš boravak u neposrednoj blizini ovih vinskih kuća…, ,

Rezervacije smeštaja:

  1. (obavezno)
  2. (obavezno)
  3. (obavezno)
  4. (obavezno)
  5. (obavezno)
  6. (obavezno)
  7. (obavezno)
  8. (obavezno)
  9. (obavezno)
 

Ostavite svoj komentar